Walec!! Pomocy
Szprot:

Zadanie: Oblicz powierzchnię elementu zbudowanego z rur tak jak pokazuje rysunek
w książce odpowiedź to około 4,8 m
3 ( nie sugerujcie się bo zdarza się że jest bląd w
odpowiedziach.)
Dane a− 300 cm b −100 cm c − 80 cm
Z moich obliczeń wynika że to będzie jakieś 2,6m
3.
Pomóżcie mi proszę
5 gru 23:13
Tomek.Noah: pamietaj ze rurki moga byc puste w srodku−moja podpowiedz
5 gru 23:16
Szprot: no ja wiem że są puste, mógłby ktoś to policzyć?
5 gru 23:21
Szprot: Ej ale czekaj, czy mam policzyć też tą powierzchnie w środku

czyli wszystko razy 2?
5 gru 23:22
Tomek.Noah: nie a druga sprawaa na pewno powierzchnie? bo powierzchnia chyba nie jest w m3
5 gru 23:24
Tomek.Noah: a c to jest szerokosc czy dlugosc wewnetrznej strony?
5 gru 23:29
Szprot: a sorry, m2
5 gru 23:32
Szprot: no c to długoś tej rury co w dół idzie do momentu zaczęcia się tej drugiej rury co w lewo
idzie. ROzumiesz? Wszystko widać na rysunku
5 gru 23:32
Szprot: mnie interesuje najbardziej czy ta rura co w dół idzie ma taki sam promień jak ta co idzie w
lewo
5 gru 23:36
Tomek.Noah: to zlaezy juz od tego przkroju( zlaczenia rurek) ale jesli w tresci nie podali zaklady ze tak
mi wyszlo ze rowne jest okolo 2,4
5 gru 23:41
Szprot: hmmm
5 gru 23:43
Tomek.Noah:
2πr(a+c)
r=10 cm
5 gru 23:43
Szprot: w zokrągleniu 2.5
5 gru 23:48
Tomek.Noah: 2πr(a+c) r=10cm
20π*380=0,2*3,14*3,8=2,3864≈2,4
5 gru 23:50
Szprot: ale jak to ja liczyłem ze wzoru 2Pir2+2PIrC i to samo z a i dodałem
5 gru 23:51
Szprot: skąd masz taki wzór?
5 gru 23:51
Tomek.Noah: Pole powierzchni liczysz jak 2πr*l
czyli 2πr*a dla porstopadlej rurki amsz 2πr*c sumujesz wycagasz przed nawias 2πr i zostaje w
naiwasie suma odickow a i c
r=b−c
5 gru 23:54