szeregi
elwira91: POMOCY


WAZNE


Zbadać zbieżność szeregu:
∞
n=1
5 gru 22:58
elwira91: pomoze ktos
5 gru 23:52
Basia:
ponieważ dla każdego n≥1 ln(n+1)≥ln2>0 można zastosować kryterium Cauchy'ego i ono powinno
rozstrzygnąć
czyli szereg jest zbieżny
6 gru 05:08
elwira91: dziekuje ci

a jak poradzic sobie z czyms takim?
∞
n=2
6 gru 09:24
elwira91: prosze o pomoc
6 gru 13:41
elwira91: a moze pomozecie mi w tym, plisss
∞
n=2
6 gru 14:23
6 gru 14:38
elwira91: a gdzie Ci uciekla ta jedynka w mianowniku?
6 gru 14:43
sushi_ gg6397228:
to jest ograniczenie z gory −−> szereg prownawczy
6 gru 14:44
elwira91: aha dobra juz czaje, a powiedz mi czy w tym czyms ma isc tak:
∞
| | (−1)n | | 1 | |
∑ |
| to to idzie tak ze mam |
| i w mianowniku ∞−∞ co daje ∞ czyli |
| | n−lnn | | n−lnn | |
calosc
n=1
dazy do 0 a tym samym szereg zbiezny dobrze mysle czy cos zle?
6 gru 14:49
sushi_ gg6397228:
∞−
∞ == symbol nieoznaczony ( wiec granice moga byc rozne np :
a) n−n=0
b) n
2−n−−> +
∞
c) n−n
2−−> −
∞
d) (n+1)−n= 1
w naszym przypadku n−ln n −−> +
∞ ( bo n dąży szybciej do nieskonczonosci niz logarytm
naturalny)
| 1 | |
| tez dazy do 0 szereg niestety rozbiezny |
| n | |
6 gru 14:55
sushi_ gg6397228:
Twoj szereg jest naprzemienny wie mozna ewentualnie z Leibnitza
6 gru 14:57
elwira91: dobra czaje to dzieki

a masz moze pomysl jak poradzic sobie z tym?
∞
| | 1 | |
∑ |
| cosπn 2 czy nie za bardzo?  |
| | ln2n | |
n=2
6 gru 15:00
elwira91: | | 1 | |
a jezeli chodzi o leibniza to i tak w sumie musze udowodnic ze |
| →0 wiec w sumie na |
| | n−lnn | |
jedno wychodzi?
6 gru 15:02
sushi_ gg6397228:
cos πn2 ograniczony przez −1 i +1 trzeba sie dolem zajac
cos πn2 −−> produkuje 1 lub "−1"
6 gru 15:02
sushi_ gg6397228:
ln x< x podstawowa zaleznosc ( dla x dodatnich)
6 gru 15:03
elwira91: czyli jak mamy cosπn
2 to to jest naprzemienne i z leibniza wystarczy udowodnic tylko ze
| | 1 | |
|
| jest malejacy i zbiezny do 0? |
| | ln2n | |
6 gru 15:08
sushi_ gg6397228:
cos πn2 − ograniczony ( daje −1, 1, −1, 1,....) tak Leibnitz sie kłania w pas
6 gru 15:10
sushi_ gg6397228:
| | en | |
n− ln n= n* ln e − ln n = ln en − ln n= ln |
| |
| | n | |
| en | |
| −−> potraktowac raz de Hospitalem −−−> +∞ |
| n | |
wiec ln ([+
∞]) −−−> +
∞
6 gru 15:13
elwira91: spoko

ok to jeszcze mi to ostatnie powiedz skoro tak Ci dobrze idzie
∞
n=1
6 gru 15:15
sushi_ gg6397228:
wyraz ogolny ciagu dązy do 1
6 gru 15:17
elwira91: spoko

ale jezeli bym chciala z kryterium porownawczego to zrobic to z czym to porownac?
6 gru 15:20
sushi_ gg6397228:
ze swoim długim czerwonym jęzorkiem
porownawczy sie robi dla ciagu an −−> 0
6 gru 15:26
elwira91: czyli w tym wypadku dla sinusa?

ale wiesz bo ogolne zalozenie jest takie ze ciag a
n i b
n
sa≥0 no i to spelnia

czy tu stosujemy dla sinusa jezeli mowisz ze a
n ma dazyc do 0? btw
rozumiem ze humorek trzyma
6 gru 15:36
Basia:
przy n→+∞
sin1n→0 ale cos1n→1
stąd
sin1n+cos1n→1
nie jest spełniony warunek konieczny zbieżności szeregu
koniec, kropka, żadne kryteria nie mają tu nic do roboty
6 gru 15:41
elwira91: ja wiem

ale jak mam w tresci zeby zrobic to z porownawczego no to co ja mam zrobic? napisac
ze warunek konieczny nie jest spelniony i innym sposobem sie tego zrobic nie powinno?

pytam
tylko
6 gru 15:44
Basia:
powinnaś napisać, że nie jest spełniony warunek konieczny zbieżności szeregu i na tym
poprzestać
chociaż aż się prosi o nieco bardziej złośliwą odpowiedź dla autora zadania, który w tym
miejscu chce narzucić posługiwanie się kryterium porównawczym, ale to może lepiej nie teraz
6 gru 16:06
elwira91: ok dzieki wielkie
6 gru 16:09
Basia:
można ostatecznie tak:
⋀
n∊N sin
1n>0
⋀
n∊N i n≥2 1n<
π3 ⇒
⋀
n∊N i n≥2 cos
1n>
12
stąd
∑(sin
1n+cos
1n) ≥ 0+cos1+∑
n=2 12
a to oczywiście jest szereg rozbieżny
można, tylko PO CO
6 gru 16:58
elwira91: zeby zadowolic autora zadania

dzieki Basia
6 gru 16:59