Styczne do okręgu
Alberttynka iZenek:
Udowodnij,że cięciwa d łącząca punkty styczności stycznych do okręgu K(O;r)
przechodzących przez punkt A ma długość :
| | 2r | |
d= |
| (|AO|2 − r2)0,5
|
| | |AO| | |
b) dla jakich wartości stosunku
r|AO| punkty A,O i punkty styczności
tworzą kwadrat
5 gru 22:08
think:

|AP|
2 = |OA|
2 − r
2
trójkąty AZP, OZP i OPA są podobne
d = 2x
5 gru 22:31
think: co do podpunktu b, to musisz zauważyć, że r odpowiada długości boku kwadratu, a odległość
przeciwległych wierzchołków to....
5 gru 22:35
Alberttynka iZenek:
d=2x(?!)− na "optykę"
5 gru 23:26
Jack:
bo trójkąty ZPA i ZQA są przystające
5 gru 23:30
Alberttynka iZenek:
Przystające na konkretnym rysunku ?
6 gru 00:23
Jack:
włóż trochę wysiłku i udowodnij to jeśli nie jest to dla Ciebie jasne.
6 gru 00:34
Zygmunt:
Myślę po prostu,że gdy powiemy,iż trójkąty OPA i OAQ są identyczne
jak dwie siostry,to x=h,i to wyjaśnia sprawę!
6 gru 08:37