martaaa: Wyznacz równania stycznych do okregu opisanego na trojkacie ABC gdzie A=(-1,-2) B=(-3,4)
C=(1,0), przechodzacych przez punkt M=(0,5)
okrag jest opisany rownaniem (x+2)2+(y-1)2=10 - to udalo mi sie obliczyc....
z gory dziekuje za pomoc
15 sty 16:32
Basia:
prosta ma równanie y=ax+b
przechodzi przez punkt M(0,5) czyli
5= a*0 +b
b=5
y = ax+5
układ równań: równanie okręgu i prosta musi mieć dokładnie jedno rozwiązanie czyli
(x+2)
2 + ( ax +5 -1)
2 = 10
(x+2)
2 + (ax + 4)
2 -10 =0
x
2 + 4x + 4 + a
2x
2 + 8ax + 16 -10 =0
(a
2 + 1)x
2 +4(2a + 1)x +10 =0
Δ = 16(2a+1)
2 - 4(a
2+1)*10
Δ = 16(4a
2 + 4a +1) - 40a
2 - 40
Δ = 64a
2 + 64a +16 - 40a
2 -40
Δ = 24a
2 + 64a - 24
24a
2 +64a -24 = 0 /:8
3a
2 + 8a - 3 =0
Δ
1 = 64 -4*3*(-3) = 64 + 36 = 100
√Δ1 = 10
a
1 = (-8 -10)/6 = -3
a
2 = (-8+10)/6 = 1/3
styczne:
y = -3x + 5
y = x/3 +5
sprawdź rachunki




15 sty 17:41
martaaa: Dziękuje bardzo...
15 sty 17:45