pomocy!
majka: pomocy! jak rozwiązać takie zadanie:liczby a,b,c są trzema kolejnymi wyrazami c.a. a liczby
a+1,b+2, c+6 trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego wyznacz liczby a,b,c wiedząc ,że
ich suma jest równa 12
5 gru 21:08
jabet: a,b,c −> arytm.
a+1,b+2,c+6 −> geom.
2b=a+c
(b+2)2=(c+6)*(a+1)
a+b+c=12
uklad równan
5 gru 21:10
majka: 3 równania ,a dokladniej bo naprawde nie rozumie tego zadania
5 gru 21:12
majka: prosze pomozcie w rozwiązaniu
5 gru 21:18
Jack:
masz wszystko napisane. Zauważ, że mozesz pierwsze z trzecim łatwo upościć.
5 gru 21:20
jabet: układ 3 równań stary to 1 liceum było..
5 gru 21:29
majka: szczerze staram sie zrobic to zadanie juz kolejny raz i wyniki wychodza mi kosmiczne
5 gru 21:31
majka: nie mam pojecia jak sie za to zabrać
5 gru 21:46
majka: szczególnie 2 równanie
5 gru 21:46
Jack:
zacznij od pierwszego i trzeciego...
5 gru 21:50