ciągi
jane: jak obliczyć takie zadanie.Wstaw między liczby 5 i 30 dwie takie liczby ,aby pierwsze trzy
tworzyły ciąg geometryczny ,a ostatnie trzy ciąg arytmetyczny .Byłabym wdzieczna za
rozwiązanie
5 gru 21:01
Tragos: 5, x, y, 30
(5, x, y) − c. geometryczny
(x, y, 30) − c. arytmetyczny
{ x
2 = 5y
rozwiązując ten układ uzyskasz odpowiedź
5 gru 21:03
jane: dzięki mam nadzieje ,że mi wyjdzie bo probowalam na wiele sposobów
5 gru 21:04
jabet: mamy wstawić jakies "a" i "b"
5,a,b,30
5,a,b −> ciąg geom.
a,b,30−> arytm.
a
2=5b
2a
2−5a−150=0
√Δ=35
jedziesz...
5 gru 21:08
jane: wyszedl mi jakis dziwny wynik że y+1.5 a x nie wiem jak obliczyc
5 gru 21:23
jane: y=1.5 sory
5 gru 21:24
Matematyczka: Y/x = x/5
30−y=y−x (to w klamrę)
5y=x2
30=2y−x (tez w klamrę)
5y=x2
−2y=−30−x /:(−2)
y=15 +x/2
5(15+x/2) =x2
24 mar 14:57
Matematyczka: Es
24 mar 14:57
Filip: ladnie roztrzaskane zadanie
24 mar 15:04
6latek: 5,x,y ciąg geometryczny
x,y 30 −− ciąg arytmetyczny
x=
√5y z wlasnosci ciagu geometrycznego
| | x+30 | |
y= |
| z wlasnosci ciagu arytmetycznego |
| | 2 | |
2x
2=5x+150
2x
2−5x−150=0
Δ=1225
√Δ=35
x
1= −7,5
x
2= 10
| | −7,5+30 | |
Dla x=−7,5 y= |
| = 11,25 |
| | 2 | |
Sprawdzenie czy arytmetyczny
30−11,25=11,25−(−7,5)
18,75=18,75
dla x=10 y= 20
Spr czy arytmetyczny
30−20=20−10
10=10
Sprawdzic nalezaloby czy liczby 5,−7,5 , 11,25 a taze liczby 5 10 20 czy tworza ciag
geometryczny
24 mar 15:36