Szukanie współrzędnych wektora
Leżę i kwiczę: Pomocy



Znajdź współrzędne wektora o długości 1 równoległego do wektora u=(3,−4)
5 gru 20:56
Jack:
v=a(3,−4)=(3a,−4a)
teraz √(3a)2+(−4a)2=1 i policz a.
5 gru 21:01
Leżę i kwiczę: to jest źle bo wynik musi być [3/5;−4/5], [−3/5,4/5]
5 gru 21:57
Leżę i kwiczę: Też tak liczyłem tylko troche innym sposobem tzn. [a;b]=1 a/3=b/−4 a=−3/4* −3/4*b−b=1 b=4/7
5 gru 21:59
Jack:
na oko widać, że tyle właśnie wyjdzie
5 gru 22:01
Leżę i kwiczę: To ja nie wiem mam nadzieję, że tak, bo innego pomysłu na to nie mam...
5 gru 22:03
Jack:
√9a2+16a2=1
√25a2=1
5
√a2=1
Teraz wymnóż sobie przez 1/5 lub −1/5 wektor z zadania i zobaczysz co dostaniesz.
5 gru 22:07
Leżę i kwiczę: To jest dobrze ja nie wiem jak ja liczyłem .....
5 gru 22:10
Gustlik: Ja mam taki sposób:
Liczę długość wektora u
→=[3,−4]
|u
→|=p{3
2+(−4)
2]=
√9+16=
√25=5
Szukany wektor oznaczę sobbie jako v
→
Stąd
| | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | |
v→=[ |
| , − |
| ] lub v→=[− |
| , |
| ]
|
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
6 gru 00:20