wyrazenia wymierne i funkcja homograficzna
Paula: pomoze ktos to rozwiazac

PROSZE
5 gru 20:54
Ala: 2=1(x−3)
2=1x−3
−1x=−3−2
−1x=−5/:(−1)
x=5
5 gru 20:56
Emil: nie
x−3=1/3
x=−223
5 gru 21:04
Paula: wiec jak bedzie?ala chyba tam zamiast 2 powina byc 3?
5 gru 21:06
Holmes_thinkig: x=−2 23
Emil dobrze zrobił
5 gru 21:10
Jack:
pomnozysz na krzyz i wyjdzie 3=x−3 ⇒ x=6
5 gru 21:10
Paula: to w koncu jak to ma byc?
5 gru 21:14
Holmes_thinkig: nie
mnożysz obie strony przez 13
zostaje x−3=13
przenosisz 3 na prawo
i ...
5 gru 21:14
Holmes_thinkig: x=313
5 gru 21:15
Jack:
Wkręcające − może ktoś podrzuci kolejne "rozumowanie"

(wystarczy wstawić liczbę i zobaczyć kiedy lewa będzie się równała prawej

)
5 gru 21:19
danuta: 3/x−3=1 Iobydwie strony mnożymy przez (x−3) dla zlikwidowania niewymierności
3(x−3)/x−3=x−3 po skróceniu otrzymujemy
3=x−3
3+3=x
x=6
jack miał rację
5 gru 21:24
Jack:
ekmh... tu nie ma żadnej niewymierności − miałaś pewnie na myśli ułamek.
Inny sposób: Żeby ułamek był równy 1, to licznik musi być równy mianownikowi ,czyli x−3=3.
5 gru 21:27
Tomek.Noah: zgadzam sie z
Jack mnóżcie dalej na krzyz a wiecej ban bedzie w dzienniku
5 gru 21:29
danuta: miałam na myśli ułamek i nie mnożyłam na krzyż
5 gru 21:35
Paula: jack a nie powinno byc x= −6
5 gru 21:39
Jack:
podstaw i sprawdź.

Poza tym domyślam się że jakieś rachunki Cie do tego doprowadziły. Mozesz
je pokazać...
(swoją drogą, zadania jest tak banalne, że szkoda tylu postów...)
5 gru 21:41