Znajdź punkty przecięcia prostej k z osiami układu współrzędnych.
Ania: Mam takie zadanie:
Dana jest prosta k opisana równaniem ogólnym 2x + 3y − 6 = 0 .
a) napisz równanie prostej k w postaci kierunkowej.
b) podaj współczynnik kierunkowy prostej k.
c) Znajdź punkty przecięcia prostej k z osiami układu współrzędnych.
Pierwsze dwa punkty zrobiłam, ale ostatniego nie umiem, bardzo proszę o pomoc.
5 gru 20:20
mac: najłatwiej aby zrobić podpunkt c) to po prostu narysować funkcję:
2x + 3y − 6 = 0
3y = −2x + 6 /:3
| | 2 | |
Współczynnik kierunkowy: − |
| |
| | 3 | |
5 gru 20:22
Jack:
jeszcze prościej to chyba skorzystac z tego, że gdy funkcja tnie oś OY to x=0, a gdy tnie OX
to y=0
5 gru 20:24
mac: Oczywiście przecięcie prostej k z osią Y można rozwiązać wstawiając za x zero.
| | 2 | |
czyli: y = − |
| * 0 + 2 => y = 2 czyli z Oy (0,2) |
| | 3 | |
z Ox = wstawić za y zero:
x = 3
Ox = (3,0)
5 gru 20:26
Ania: Jack to wiem, ale nie wiem jak obliczyć y punktu na osi y i x punktu na osi x
5 gru 20:29
mac: Przecież napisałem obliczenia.
5 gru 20:31
Ania: dzięki

jak to powyższe pisałam to jeszcze nie było Twojej odp
5 gru 20:33