chemia
mariola4785: KOH+H dwa SO trzy→........+........
Na dwa O+........→NaPO cztery+H dwa O
KCL+AgNO trzy→........+.........
Ca(OH dwa)+..........→Ca(NO trzy)2+H dwa O
Pomozcie mi to rozwiazac mimo ze to chemia prosze
5 gru 20:18
Mateusz: KOH+H
2SO
3−>reakcja zobojętniania
KCl+AgNO
3−reakcja typu sól I + sól II→sól III + sól IV (uwaga

zachodzi tylko wtedy gdy
któras z soli jest osadem a więc tablica rozpuszczalnosci i do dzieła)
Ca(OH)
2+HNO
3→Ca(NO
3)
2+2H
2O
5 gru 20:21
mariola4785: mam uzupelnic te rownania i nazwac pozostale sole
5 gru 20:23
Mateusz: No własnie podałem ci podpowiedzi nie wystarczą

zapomniałem o reakcji
Na
2O+H
3PO
4→Na
2PO
4+H
2O
5 gru 20:27
mariola4785: ja nie mam pojecia o chemii
5 gru 20:27
Mateusz: KOH+H2SO3→K2SO3+H2O
KCl+AgNO3→AgCl↓+KNO3 AgCl jest osadem a więc eakcja zachodzi
reszte masz zrobioną w dwóch moich ostatnich postach
5 gru 20:41
Mateusz: a no i uzgodnij równania z tym juz chyba nie bedziesz miała problemu
5 gru 20:44
danuta: 2KOH+H2S03→K2SO3+2H20 K2SO3 siarczan potasu
3Na2O+2H3PO4→2Na3PO4+3H2O Na3PO4 fosforan sodu
KCl+AgNO3→KNO3+AgCl KNO3 azotan sodu AgCl chlorek srebra
Ca(OH)2+2HNO3→Ca(NO3)2+2H2O Ca(NO3)2 azotan wapnia
5 gru 20:45
Mateusz: siarczan(IV)potasu
fosforan(V)sodu
azotan(V) sodu
azotan(V) wapnia jak juz cos
5 gru 20:47
danuta: strasznie jesteś męczący
5 gru 20:56
Mateusz: Co oznacza męczący

nie wiem czy zdajesz sobie sprawe ale podanie dokładnych nazw ma duze
znaczenie
5 gru 21:02
danuta: Mateusz przez duże "M" jest zawsze męczący!
5 gru 21:07
Mateusz:
danuto jesteś nudna i smętna musisz miec tez straszne kompleksy i byc kompletną frustratką
ale to sie da leczyc.
PS.Jak juz sie za cos zabierasz to rób to porządnie a nie odwalaj fuszery
5 gru 22:14
mariola4785: jak obliczyc wartoscindeksu stechiometrycznego
MnxS4 (masa 1 mola=293g)
8 gru 14:30
Mateusz: MnxS4 z układu odczytujesz masę molową manganu wynosi ona w przyblizeniu 55g
55x+4*32=293g
55x+128=293
55x=293−128
55x=165
x=3 a wiec Mn3S4
8 gru 14:39
mariola4785: ale masz glowe. uklony
8 gru 14:41
Mateusz: e tam kazdy moze sie tego nauczyc takie trudne to znowu nie jest
8 gru 14:43
guniesiwy: Mateuszu nie każdy wie co to jest stopień utlenienia.,
8 gru 15:43