matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
określ dziedzinę finkcji f .
Laura:
jak mam zrobić to zadanie
OKREŚL DZIEDZINĘ FUNKCJI f . a) f (x) = 2x przez x−7 ...
b) f (x) = 9x przez 5x−1 ...
5 gru 20:09
mac:
2x
a)f(x) =
x−7
x − 7 = 0 x = 7 D
f
= R − {7}
9x
b)f(x) =
5x − 1
5x − 1 = 0 5x = 1 /:5
1
x =
5
1
D
f
= R − {
}
5
5 gru 20:19
Laura:
a to f (x) = 8 przez 4x=5
z góry dziękuję
5 gru 20:35
Tragos:
8
f(x) =
4x−5
Dziedzina: mianownik różny od zero 4x − 5 ≠ 0 4x ≠ 5
5
x ≠
4
5 gru 20:42