Aga: Pomocy, proszę

W urnie jest 5 kul białych i 3 czarne. Wyjmujemy losowo 3 kule (jednocześnie). Oblicz
prawdopodobieństwo, żę
a) wylosujemy tylko kule białe
b) wśród wylosowanych kul będzie dokładnie 1 czarna
c) wśród wylosowanych kul będzie co najmniej 1 biała
15 sty 14:44
Basia:
mocΩ = C83
mocA = C53
mocB = C31*C52
prawdopodobieństwo już chyba policzysz
C' - ani jednej białej ⇔ trzy czarne
mocC' =C33 =1
P(C') = 1/ (8!/3!*5!) = 3!*5!/8! = 1*2*3/ (6*7*8) = 1/56
P(C) = 1 - P(C') = 55/56
15 sty 14:52