rownania i nierownosci kwadratowe
ktokolwiek: na jednym z osiedli mieszkaniowych znajduje sie rabata kwiatowa w kształcie trojkata
prostokatnego ktorego przyprostokatne roznia sie o 7m.powierzchnia rabaty wynosi 30m2.ile
metrow płotka potrzeba na ogrodzenie tej rabaty?prosze o w miare pełne rozwiazanie
5 gru 19:56
Grześ:
a
2+(a+7)
2=c
2
1/2a(a+7)=30
a
2+a
2+14a+49=c
2
a(a+7)=60
2(a
2+7a)+49=c
2
a
2+7a=60
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2*60+49=c
2
c
2=169
c
2=13
a
2+7a−60=0
Δ=49+240=289
√Δ=17
Więc a=5, c=13 a+7=12
Czyli jest to trójkąt 5,12,13
5 gru 20:06
św. Mikołaj:

a>0 , c>0
a
2+7a−60=0 Δ=......... a=..........
b=.........
c
2= a
2+b
2
c=..........
dł. płotu= Ob= a+b+c= ........
5 gru 20:07
św. Mikołaj:
i po "ptokach"
Grześ Cię wyręczył z obliczeń
5 gru 20:09
ktokolwiek: ojeeej dzieki wielkie!
5 gru 20:10