Ciąg arytmetyczny
Viki1888: W ciągu aryt. a2=−1 a5=8 Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu. Z góry wielkie
dzięki
5 gru 19:41
dero2005:
a
n = a
1 + (n−1)r
| ⎧ | −1 = a1 + (2−1)r | |
| ⎩ | 8 = a1 + (5−1)r |
|
po rozwiązaniu układu równań
a
1 =−4
r = 3
5 gru 20:44
Viki1888: super dziękuję bardzo

5 gru 20:47
Gustlik: dero, po co układ

? To można zrobić równaniami z JEDNĄ niewiadomą

!
a
m−a
n=(m−n)*r
a
5−a
2=3r (bo 5−2=3)
8−(−1)=3r
9=3r /:3
r=3
a
1=a
2−r
a
1=−1−3
a
1=−4
Odp: a
1=−4, r=3
6 gru 00:03