gdzie mam błąd?
TOmek:

gdzie mam błąd?
Stosunek długości przekątnych rombu o boku 17cm jest równy 5:3. Oblicz Pol rombu.
(2,5x)
2+(1,5x)
2=17
2
8,5x
2−289=0
8,5(x
2−34)=0
x=
√34≈5,83
h otrzymam mnoząc x razy 2
więc
5,83 *2=11,66
P=17*11,66=198
a w odp. mam 255cm ... help...
5 gru 19:21
jacek-placek: nie mozesz uzywac pitagorasa bo nie ma kata prostego.. no heloł!
5 gru 19:23
TOmek: przekątne rombu przecinają sie pod kątem prostym...
5 gru 19:25
jacek-placek: Nie ucz ojca dzieci robić

zartowalem!
5 gru 19:26
TOmek: nie czaje...
5 gru 19:27
św. Mikołaj:
x>0 , x=
√34 ( wartość dokładna
e= 3x= 5
√34 f= 5x= 3
√34
| | e*f | | 3*5*34 | |
P= |
| = |
| = 255 cm2 |
| | 2 | | 2 | |
5 gru 19:27
TOmek: aha, ale jestem głupi...
5 gru 19:29
Bogdan:
k =
√34
| | 1 | |
5k = 5√34, 3k = 3√34, P = |
| * 5√34 * 3√34 = ... |
| | 2 | |
5 gru 19:31
think: TOmek nie jesteś głupi... tylko jeszcze masz niewyszkolone oko

bo dla wyszkolonego
√34 to
równie piękna liczba jak poznanie jej wartości
5 gru 19:51