jak zapisać taką sumę: 6+18+54+162+486 za pomocą sigmy?
bardot: jak zapisać taką sumę: 6+18+54+162+486 za pomocą sigmy?
5 gru 18:54
Bogdan:
k=5
∑ 2*3k
k=1
5 gru 19:00
bardot: dziekuje

a jak obliczyc cos takiego? :
3 5
∑ ∏ ij
j=1 i=1
5 gru 19:03
Bogdan:
3 5 3 3
∑ ∏ ij = ∑ (1j * 2j * 3j * 4j * 5j) = ∑ 120j5 = 120*15 + 120*25 + 120*35 =
j=1 i=1 j=1 j=1
= 120(1 + 32 + 243) = ...
5 gru 19:20
bardot: dziekuje bardzo, teraz juz wiem co oznaczaja pi i sigma kolo siebie
5 gru 19:31
isaaaaa: jak zapisać taką sumę przy pomocy sigmy ?:
a) −17−12−7−2+3+8+13=
b) 3+6+12+24+48+96=
23 paź 11:55