rozwiaz rownanie z wartoscia bezwzgledna
asia: przyklad 1) wart bezwzgl wart bezwgl x Wart. bezwgl.−1 Wart. bezwgl.=4: przyklad2) Wart.
bezwgl.Wart. bezwgl. x+1Wart. bezwgl.+5 Wart. bezwgl. =7 przyklad3) Wart. bezwgl. 5− Wart.
bezwgl.x Wart. bezwgl.Wart. bezwgl. =5
5 gru 18:33
konrad509: Zapisz to normalnie....
5 gru 18:35
asia: nie wiem jakie jest tu oznaczenie wartosci bezwgledej♥, pisze w inny sposob: przykl1
((x)−1)=4 przykl2 ((x+1)+5)=7 przykl3 (5−(x))=5. nawias oznacza wartosc bezwgledna
polecenie to samo
5 gru 18:49
konrad509: ||x−1||=4
|x−1|=4
x−1=4
x=5
x−1=−4
x=−3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
||x+1|+5|=7
|x+1|+5=7
|x+1|=2
x+1=2
x=1
x+1=−2
x=−3
|x+1|+5=−7
|x+1|=−12 <−− brak rozwiązania
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
|5−|x||=5
5−|x|=5
−|x|=0
|x|=0
x=0
5−|x|=−5
−|x|=−10
|x|=10
x=10 lub x=−10
5 gru 19:02
konrad509: sorry, ostatnie źle zrobiłem
5 gru 19:05
konrad509: a nie, dobrze jest
5 gru 19:07
czekolada: nad 'enterem' masz taki klawisz

jeśli wciśniesz go i jednocześnie shift.. zrobi sie znaczek
wartosi.bezwz.
5 gru 19:24
konrad509: Ja mam pod enterem
5 gru 19:47
asia: dzieki wielkie za pomoc
5 gru 22:25