Suma kwadratow trzech liczb
Frank: Prosze o sprawdzenie mojego rozwiazania. Srednia arytmetyczna trzech liczb a, b, c jest rowna
2. Wariancja tych liczb wynosi 3. Oblicz sume kwadratow liczb a, b ,c.
moje rozwiazanie
(a+b+c)/2=((a−2)2+(b−2)2+(c−2)2)/3
po przeksztalceniach
6(a+b+c)−24=a2+b2+c2
5 gru 18:20
Basia:
średnia arytmetyczna liczb a,b,c to:
a+b+c=6
| | (a−2)2+(b−2)2+(c−2)2 | |
σ2 = |
| = 3 |
| | 3 | |
(a−2)
2+(b−2)
2+(c−2)
2=9
a
2−4a+4+b
2−4b+4+c
2−4c+4=9
a
2+b
2+c
2=4a+4b+4c−3= 4(a+b+c)−3=4*6−3=24−3=21
6 gru 05:46
Frank: Dzięki wielkie Basia

Pozdrawiam Frank
6 gru 18:23