Iza: Iza: Pomóżcie
Robotnik ustawił przy ścianie drabinę długości 6m, pod kątem o mierze 60*. Na jakiej
wysokości znajdzie sie koniec drabiny? Wynik podaj w dwóch postaciach: dokładnej i
przybliżonej z dokładnościa do 1m.
dostałam taką odpowiedź,
xx: x - wysokosc konca drabiny
sin 30 = x/6
1/2 = x/6
x=3
odp. 3m
a o co chodzi z tym

odaj dokładnie i z przybliżeniem do 1 m skoro wychodzi dokładny
wynik
15 sty 14:42
Basia:
to polecenie miałoby sens gdyby chodziło o kąt między drabiną a poziomem
bo wtedy
x= 6√3/3 i to byłby wynik dokładny
x~ 6*1,7/3 = 10,2/3 = 3,4 ~ 3
ale ja bym to zrozumiała tak jak Ty
15 sty 15:01
XXX: Basiu a tam nie powinno być 6√3/2

na przeciw kąta 60 stopni leży bok 1/2*√3/2
16 sty 16:56
XXX: sorki Basiu już doszłam
jest ok dzięki za pomoc
16 sty 17:45