snopka: Oblicz granicę:
lim 4x ctg7x
n→0
15 sty 14:42
Basia:
ctg7x = cos7x / sin7x
4xctgx = 7*4x*ctgx / 7 = 4*7x*cos7x / 7sin7x = (4/7) * (7x/sin7x) * cos7x
sinx sin7x 7x
lim ----------- =1 czyli lim ---------- =1 czyli lim --------- = 1
x→0 x x→0 7x x→0 sin7x
czyli wszystko → (4/7)*1*cos0 = (4/7)*1*1 = 4/7
15 sty 14:48
snopka: Dziękuję Basiu.
A taka granica:
7x
lim---------------------
n→0 sin5x + sin2x
15 sty 15:05
Tau:
Skorzystaj w mianowniku ze wzoru na sumę sinusów!
15 sty 15:06
snopka: probowalam, ale jakos mi wyjść nie chce
15 sty 15:17
snopka: tzn. wychodzi mi 1/cos(3x/2),
i tu mam podstawić za x 0, tak? Bo jak tak to wyjdzie 1 i się zgadza.
15 sty 15:20
Tau:
sin5x +sin 2x= 2sin7x/2 *cos 3x/2
2* 7x/2 7x/2 1
lim ------------------------- = lim ---------- * -------- = 1*1/ 1= 1
x→0 2*sin7x/2 *cos3x/2 x→0 sin7x/2 cos3x/2
(cos0 =1 ) → 1 (7x/2 / sin7x/2 ) →1
15 sty 15:23
Tau: No i tak ma być!
cos 3*0/2 = cos0 = 1
15 sty 15:24
snopka: dzieki
15 sty 15:25