Wielomiany
maniek: Dobierz liczby a i b tak, aby wielomiany P(x)=ax2−2bx3+3x2−2x+5 i Q(x)=3x2−ax+3bx+5 były
równe
5 gru 17:37
maniek: .
5 gru 17:50
mac: Pytanie: kiedy wielomiany są równe?
5 gru 17:51
maniek: nie, jakie dobrac liczby aby były równe. Jak to sprawdzic.
5 gru 17:54
Marcin W: porównać w obu to co stoi przy x
3 , x
2 , x

ma byc to sobie równe
5 gru 17:56
Marcin W: b=0 skoro w Q(x) nie ma niczego z trzecią potęgą...
5 gru 17:57
maniek: źle spisałem Q(x)=3x2+3x2−ax+3bx+5
5 gru 17:59
Marcin W: 3x
2+3x
2=6x
2
5 gru 18:00
maniek: Q(x)=3x3+3x2−ax+3bx+ 5
5 gru 18:01
Marcin W: oj maniek maniek
5 gru 18:01
maniek: Ehh muszę iść do okulisty.
5 gru 18:01
maniek: ze zdjęcia na komórce spisuje
5 gru 18:02
mac: maniek odnośnie mego pytania chciałem otrzymać odpowiedź: że są równe jak są tego samego
stopnia potęgi oraz współczynniki są równe przy odpowiednich potęgach
5 gru 18:02
Marcin W: P(X)=−2bx3+x2(a+3)−2x+5
Q(x)=3x3+3x2−x(a−3b)+5
teraz widac co i jak ...
5 gru 18:04
Marcin W: −2b=3 bo musi stac to samo przy x
3
a+3=3 bo musi przy x
2 byc to samo

a−3b=2
dasz rade?
5 gru 18:05
Marcin W: sprzeczne ale znajac zycie znowu cos zle przepisales z komorki

Pozdrawiam
5 gru 18:06
maniek: powoli to rozkminie jakoś
5 gru 18:11
maniek: nie, teraz jest już wszystko ok. Również pozdrawiam. Dzięki za pomoc.
5 gru 18:13