kołó i okrąg
Miruś: mam część zadania, i co mam dalej z nim zrobić?
1.Określ w zalezności od parametru m, wzajemne położenie prostej l względem okręgu o, gdy:
l: y= −x + m o: x2 + y2 −6x + 2y +8
mam tyle:
(x2 − 6x − 9)+(y2 + 2x +1)=2
(x−3)2 +(y+1)2=2
S=(3, −1)
r=√2
i co mam zrobić dalej?
2. Rozwiąż układ równań i wykonaj ilustrację graficzną tego układu.
w klamrze: x2 + y2 − 8x − 6y −25=0
x+3y=15
5 gru 17:22
think: ad 1. parametr m w równaniu prostej to jej przesunięcie góra dół, musisz odpowiedzieć dla m−ów
z jakiego przedziału prosta nie ma punktów wspólnych z okręgiem, dla jakich m−ów ma dokładnie
jeden punkt wspólny z okręgiem, czyli jest styczna do okręgu i dla m−ów z jakiego przedziału
ma dwa punkty wspólne, czyli przecina ten okrąg.
5 gru 17:39
think: co do drugiego, to wyznacz środek okręgu i jego promień, narysuj go w układzie współrzędnych
tak samo z prostą, zobaczysz graficznie czy jest co liczyć jak jest to policzysz

będziesz
wiedział czego się spodziewać.
5 gru 17:40
marika: x2−6x+9−9+y2+2y−1+1=0
(x−3)2+(y−1)2=0
10 wrz 18:02
marika: czyli S

3;1)
r=0
...
10 wrz 18:03