obliczanie procentów
Madzia: Czy ja to dobrze rozwiązuję? − Cenę kurtki obniżono o 10%, a następnie podniesiono o 15%. Ile
procent pierwotnej ceny stanowi obecna cena kurtki?
p=100% − pierwotna cena kurtki
p1=p−10% − cena kurtki po obniżce
p2=p1+15% − cena po podwyżce
rozwiązanie: p1=p−10%=100%−10%=90%=0,9
p2=p1+15%=90%+15%=105%=1,05
p2−p=1,05−1=0,05
Obecna cena kurtki stanowi 5% pierwotnej wartości.
Dobrze czy źle?
5 gru 17:17
Marcin W: x poczatkowa cena kurtki
0,9x*1,15=1,035x− nowa cena
103,5%
5 gru 17:19
Madzia: dlaczego cena po obniżce jest mnożona przez cenę po podwyżce a nie dodawana? Nad tym właśnie
siedzę dłuższy czas i nie rozumiem. Myślę chyba jakoś inaczej niż powinnam i nie mogę zmienić
toru myślenia. Proszę pomóż.
5 gru 17:28
Gustlik: Zrób sobie proporcję i załóż początkową cenę kurtki np. 100 zł:
Obniżka o 10 %
100 zł − 100 %
x zł − 90 %
Druga proporcja − podwyżka o 15 %
90 zł − 100 %
x zł − 115 %
Trzecia proporcja:
100 zł − 100 %
103,5 zł − x %
Odp. Nowa cena kurtki stanowi 103,5 % starej ceny.
6 gru 00:12
brat:
Bez wysiłku, bez iksów i bez proporcji (który sprzedawca układa proporcje przy zmianie ceny?).
Po prostu tak: 0,9*1,15 = 1,035 = 103,5%
6 gru 09:29
Madzia: BARDZO DZIĘKUJĘ

!
6 gru 14:14
ghj: βγδΩΩ
24 mar 20:05
il: jestes leszczem!
24 mar 20:05