geometria analityczna, obliczanie pola części koła
syllabi: Oblicz pole figury opisanej układem nierówności:
(x−5)2 + (y−2)2≤20
x−2y+4≤0.
Narysowałam to w układzie współrzędnych, wychodzi nie: wycinek koła, ale odcięta cząstka,
której pola nie mam pojęcia jak policzyć. Proszę o pomoc.
5 gru 16:42
syllabi: bardzo proszę o pomoc.
5 gru 17:14
Mateusz: Dam ci wskazówki:
wyznacz punkty przecięcia okręgu z tą prostą
− oblicz odległość dowolnego punktu od środka okręgu S otrzymasz w ten sposob promień r albo
odczytujesz go z równania okręgu
− liczysz odległość punktów przecięcia się prostej z okręgiem od sebie, oraz wyznaczasz środek
odcinka którego punktami są punkty przecięcia sie prostej z okręgiem
− odległość oznaczmy ją sobie |KS| jest wysokością trójkąta równoramiennego o ramieniu r i
podstawie odcinka złozonego z punktów przecięcia sie prostej z okręgiem
−| KS| jest prostopadły do odcinka złozonego z punktów przecięcia się prostej z okręgiem,
dzieli kąt odcinka koła na pół i np z funkcji. sinus wyznaczamy, że połowa tego kąta to 60
o.
zatem kąt szukanego wycinka to 120
o.
| | 1 | |
− pole szukanej figury to: |
| pola koła minus pole wyżej wymienionego trójkąta |
| | 3 | |
równoramiennego
5 gru 17:21
syllabi: dziękuję bardzo. wskazówki rewelacyjne.
5 gru 17:56
Gustlik: Można trochę prosciej:
− narysuj dwa promienie od srodka koła do końców cięciwy, czyli do punktów przecięcia okręgu z
prostą, otrzymasz trójkąt równoramienny, dajmy na to ΔABS (A,B − punkty przecięcia okręgu z
prosta, S − środek okręgu)
− odczytaj promień z nierówności koła: r=
√20=2
√5
− oblicz odległość środka koła od prostej ze wzoru:
| | |Ax0+By0+C| | |
d= |
| x0. y0 to współrzędne środka koła − będzie to wysokość |
| | √A2+B2 | |
trójkąta ABS,
− oznacz sobie jako x połowe cięciwy, czyli podstawy trójkąta ABS, znając wysokość trójkąta ABS
i ramię (promień) z tw. Pitagorasa obliczysz x,
− oblicz całą cięciwę okręgu − podstawę trójkąta ABS (a=2x) i jego pole ze wzoru
− oblicz kąt środkowy okręgu utworzony przez promienie z funkcji trygonometrycznych −
wykorzystaj trójkąt prostokątny utworzony przez promień, wysokość trójkąta ABS i połówkę
podstawy, czyli x,, tak otrzymany kąt pomnóz przez 2 − otrzymasz kąt środkowy,
| | α | |
− oblicz pole wycinka koła ze wzoru Pwyc= |
| πr2,
|
| | 360 | |
− oblicz pole tej "cząstki" P
cał=P
wyc−P
Δ
6 gru 00:45
stan:
4 lip 07:37