zastosowanie własnosci trójkątów prostokątnych
magda: W deltoidzie kąty między równymi bokami wynoszą odpowiednio 90 stopni i 120 stopni. Dłuższa
przekątna ma długość 16 cm. Oblicz pole i obwód deltoidu.
5 gru 16:20
bartek: W deltoidzie kąty między równymi bokami wynoszą odpowiednio 90 stopni i 120 stopni. Dłuższa
przekątna ma długośc 16 cm. Oblicz pole i obwód deltoidu.
Wtrójkącie o kątach 45,45,90( 2 szersze)
mamy boki a,a,a√2
a w tych węższych mamy kąty 30,60,90 więc boki mają: x,x√3,2x
nasz bok x=to część przekątnej, podobnie jak a
ale wspólny kawałek drugiej przekątnej to a=x√3
czyli caLa dłuższa przekątna wynosi: x+x√3=16
x(1+√3)=16
x=16/(1+√3)
x=16(1−√3)/(1+√3)(1−√3)
x=16(1−√3)/−2
x=−8(1−√3)
x=8(√3−1)cm
druga przekątna=2a=2x√3=2*8(√3−1)√3=8√3(√3−1)=24−8√3
pole=1/2*16*(24−8√3)
P=8*8√3(√3−1)
P=64√3(√3−1) cm²
boki deltoidu to a√2,a√2,2x,2x czyli odpowiednio:
x√6,x√6,16(√3−1),16(√3−1)
obw=x√6+x√6+16(√3−1)+16(√3−1)=2x√6+32(√3−1)=2√6*8(√3−1)+32(√3−1)=
16√18−16√6+32(√3−1)==48√2−16√6+32(√3−1)=16(3√2−√6+2√3−2) cm
25 lis 15:48