równania kwadratowe
Aleksandra: Witam mam problem z zadankiem, a oto jego treść
Rozwiąż równanie − chodzi tu o równanie kwadratowe, aby wyznaczyć x1 i x2
5 gru 15:53
mama: wymnóż "na krzyż" (gdzieee jeeeest krzyż?!"
5 gru 15:54
Aleksandra: hmm
a teraz razy x
2x
2−x=2x+2
2x
2−3x−2=0
taka postać?
5 gru 15:58
Aleksandra: x1=2
x2= −1/2
5 gru 16:00
Aleksandra: to jakiś błąd rachunkowy miałam wcześniej, bo mi nie wychodziło, ale również mnożyłam na krzyż
5 gru 16:01
TATA: WSPóLNY MIANOWANIK −−> X(X+1)
5 gru 16:06
mama: ale po co wspólny mianownik, skoro to jest równanie?
5 gru 16:07