Joanna: Joanna: Joanna: Bardzo was prosze o pomoc musze zaliczyc mate 1)Dana jest funkcja
kwadratowa w postaci kanoni cznej f(x)=-1/2(x-1)+2.a)Przedstaw te funkcje w postaci
ogolnej i iloczynowej.b)Wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc w przodz.<0,3>
Zad.2.b)3x²+2<x.d)x²-10x+21=0.Zad.3.Dane sa
wielomiany:W(x)=-3x³+2x²+5x-1,P(x)=2x²+3x,G(x)=xtu musi byc do potegi
4-2x²+4x²-7.b)3P(x)-2W(x).Prosze rozwiarzcie mi te zadania ja wszystko
zapomnialam,amusze to zaliczyc.Mam jeszcze inne przedmioty.Barzo wam za wasza pomoc
dziekuje.
15 sty 13:49
Basia:
1a.
f(x) = (-1/2)*(x-1)2 +2 = (-1/2)(x2 - 2x +1) +2 =
-x2/2 + x -1/2 +2 = -x2/2 + x + 3/2 postać ogólna
Δ = 12 - 4*(-1/2)*(3/2)
Δ = 1 + 3 = 4
√Δ =2
x1 = (-1 -2)/(-1) = 3
x2 = (-1+2)/(-1) = -1
f(x) = (-1/2)*(x-3)(x+1) postać iloczynowa
1.b.
p= -b/2a q= -Δ/4a wsp.wierzchołka paraboli
p= -1/(-1) =1 ∈<0,3>
największą wartością będzie q = -4/(-2) = 2
najmniejszą jedna z warości na końcach przedziału
f(0) = -02/2 + 0 + 3/2 = 3/2
f(3) = -32/2 +3 + 3/2 = -9/2 + 3 + 3/2 = -6/2 + 3 = -3 + 3 =0
xmax =1 ymax = 2
xmin = 3 ymin =0
15 sty 17:22
Basia:
Zad.2.b)
3x²+2<x
3x2 -x +2 < 0
Δ = (-1)2 -4*3*2 = 1 - 24 = -23 <0
Δ<0 i a=3>0 ⇒ 3x2 -x +2 jest stale dodatnie
nierówność nie ma rozwiązania
Zad.2.d)
x²-10x+21=0
Δ = 100 - 4*1*21 = 100 - 84 = 16
√Δ =4
x1 = (10 -4)/2 = 3
x2 = (10+4)/2 = 7
15 sty 17:26
Basia:
W(x)=-3x³+2x²+5x-1
P(x)=2x²+3x
G(x)=x4 -2x²+4x²-7
3P(x)-2W(x) =
6x2 +9x - 2(-3x3 +2x2 +5x -1) =
6x2 + 9x + 6x3 - 4x2 - 10x +2 =
6x3 + 2x2 -x +2
15 sty 17:30
Joanna: Basiu:Bardzo Ci dziekoje za Twoja pomoc nie wiem jak bym to bez Ciebie
zaliczyla.Matematyka nigdy nie byla mocna strona,a teraz po dwodziestu latach przerwy w
nauce jest to jeszcze trudniejsze.podielam sie skonczyc liceum dla doroslych i jak
patrze na matematyke to sie zastanawiam czy ja dam rade.Mieszkam od dawna w Niemczech i
niemam nikogo kto mogl by mi to wytlumaczyc.Dlatego mnie te egzaminy na nastepny rok
przerazaja.Nie wiem co mam zrobic.Pomimo tego bardzo Ci jestem wdzieczna za Twoja
pomoc.Joanna
16 sty 12:38
Bogdan:
Basiu, przyznam się, że razi mnie oznaczenie p, q na współrzędne wierzhołka paraboli.
Oczywiście, to sprawa umowna, ale zazwyczaj przyjmuje się, że p, q to współrzędne
wektora przesunięcia wykresu funkcji. Natomiast xw, yw to współrzędne wierzchołka
paraboli. Wartościowo p jest równe xw oraz q = yw, ale nie są to te same wielkości
i staram się te pojęcia wyraźnie rozróżniać. Dziwnie by wyglądało oznaczenie
współrzędnych wektora przez xw, yw, natomiast spokojnie stosuje się oznaczenie
współrzędnych punktu przez p, q.
16 sty 13:06
Basia:
Nie załamuj się. Korzystaj z tego forum i staraj się nie tylko zadania do rozwiązania
wrzucać, ale także pytać o to czego nie rozumiesz. Jest tu kilka osób, które cieszą się,
gdy ktoś stara się zrozumieć i starają się wytłumaczyć jak można najlepiej chociaż nie
zawsze bez rysunków i osobistego kontaktu jest to do końca możliwe. Eta, Teta, Sigma i
inne greckie litery (to ta sama osoba), Anmario (zwykle bywa wieczorami, studiuje ),
Bogdan a i kilka osób z młodzieży potrafi pomóc i odpowiedzieć na pytania np. Enter,
adm, nalepek i kiloro innych. Wszyscy chętnie pomogą.
16 sty 13:17
Basia:
Ale p i q zazwyczaj występują w postaci kanonicznej. Oczywiście, że to są współrzędne
wektora, ale zdaje mi się (nie jestem pewna), że tak to teraz jest w podręcznikach
oznaczane.
Jeśli się mylę, to zrezygnuję z tych oznaczeń.
16 sty 13:23
Bogdan:
Nie zaryzykuję więcej zaglądania do podręcznika. Nie wszystkie zresztą podręczniki
są poprawnie zredagowane. Uważam ponadto, że osoby rozwiązujące tutaj zadania
znają się na swojej robocie i powinniśmy dbać o poprawność matematycznego języka,
nie powinno być niejednoznaczności w tym języku.
16 sty 13:35
Basia:
Ależ są i będą ! Bardzo często zadania rozwiązuje młodzież, której formalizm matematyczny
jest póki co całkowicie obcy. Oczywiście korekta w takich wypadkach jak najbardziej
wskazana.
16 sty 13:40
natkaaa: dane są finkcje kwadratowe w postaci ogólnej, przedstaw je w postaci iloczynowej. podaj miejsca
zerowe funkcji(jesli istnieją)
a)y=2x²+6x+9
b) y=x²+4x+4
c)1/2x²+x−4
20 lis 14:43