równanie trygonometria
zenek: równanie trygonometria
jak to zrobić
5 gru 14:45
think: w takim razie
3tg
2x = ... ?
5 gru 14:47
think: zresztą zacznij od dziedziny...
5 gru 14:48
zenek: | 3sin2x | | 1 | |
| − |
| = 5 |
| cos2x | | cos2x | |
5 gru 14:49
zenek: D: R / {π2 + kπ, k ∊ C}
5 gru 14:51
think: dobra jak masz dziedzinę to pomnóż stronami przez ten cos2x
a później zamień go na cos2x = 1 − sin2x
5 gru 14:55
zenek: ok, wyszło tak jak w odp
dzięks
5 gru 15:05
think: nie ma za co sam policzyłeś
5 gru 15:07