Mariusz: oblicz pochodna z 3x2 *cosx3=
15 sty 12:32
Basia:
(fg)' = f'g + g'f
(3x2*cos(x3))' = 6x*cos(x3) - sin(x3)*3x2*3x2 =
to drugie 3x2 to pochodna funkcji wewnętrznej
6xcos(x3) - 9x4sin(x3)
o ile dobrze odczytałam
jeśli to miało być
3x2*(cosx)3 to będzie inaczej
15 sty 13:35
Tau:
f(x)= 3x2 * cosx3
h(x) ---- jest funkcją złożoną
h(x)= h[u(x)] gdzie u(x)= x3
f(x)= g(x) * h[u(x)] gdzie u(x)= x3
obliczamy pochodną f(x) korzystając z pochodnej iloczynu
g(x) i h(x)
f'(x)= g'(x) *h(x) + g(x) * h'(x)
f'(x) = g'(x) *h(x) + g(x) * h'(x) * u'(x)
f'(x) = 6x *cos x3 + 3x2 *(-sinx3) * 3x2
f'(x) = 6x*cosx3 - 9x4 * sinx3
f'(x) = 3x(2cosx3 - 3x3*sinx3)
15 sty 13:42