mam takie zadanie:
wojtek: log
x+2 7=1
(x+2)
1=7
wiem ze x wynosi 5
ale jak to obliczyc
5 gru 14:08
think: a ile wynosi (jakaś liczba)do potęgi pierwszej ?
5 gru 14:09
wojtek: wiem ze wynosi tyle co liczba przy potedze ale rozwiazanie mam zapisac
7
1−2=x
5=x
i tyle
5 gru 14:16
think: no to w takim razie
(x + 2)1 = x + 2
to masz wyliczyć niewiadomą x z równania
x + 2 = 7 ⇒ x = ....?
5 gru 14:19
wojtek: a przyklad
loga 9= 12
a<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12 = 9
(1a)2=32
a=3
chyba nie tak nie wiem
5 gru 14:29
think: masz te same wykładniki potęg, więc porównujesz podstawy
5 gru 14:43
think: ajjj w ogóle to źle!
ponieważ
a1/2 = 9
ułamek w potędze to pierwiastek nie odwrotność, odwrotność to −
wystarczy stronami podnieść do kwadratu i już
(a1{2})2 = 92
a = 81
5 gru 14:45