madzia: dla jakiego k funkcja określona wzorem m jedno miejsce zerowe?
1. y=−2x
2+2x+k
2. y=4x
2+4x+k
3.y=x
2+2x+(2−k)
4.y=x
2−(k−2)x−(k−5)
Bardzo proszę o pomoc. Chociaż o pokazanie sposobu jak to zrobić
5 gru 13:48
mac: No a kiedy funkcja ma jedno miejsce zerowe? Jaki warunek?
5 gru 13:50
madzia: nie wiem... dostałam taką treść zadania na lekcji do zrobienia przed jutrzejszym spr...
dokładnie napisałam treść taką jaką dostałam... tylko konkretnie zadań z parametrem z całgo
działu nie potrafię
5 gru 13:53
mac: Jedno miejsce zerowe gdy Δ = 0
5 gru 13:54
madzia: no to wiem... ale jak mam to rozwiązać... podstawić pod wynik delty to 0 czy jak? jakieś wzory?
byłam przed chwilą na stronce z teorią tego i nie wiem dalej jk to ruszyć
5 gru 13:56
mac: 1. Δ = b
2 − 4ac
Skoro Δ ma być równa zeru:
Δ = 0
Δ = 4 + 8k
4 + 8k = 0
czyli?
5 gru 14:03
madzia: czyli k musi się równać − 1/2?
5 gru 14:08
madzia: tak zgadza się

dobry wynik wychodzi
5 gru 14:08
mac: trudne?
5 gru 14:11
madzia: nie... czyli dobrze po prostu podstawiamy do wzoru na deltę. z tym pierwszym pytaniem zadanym
przez Ciebie nie wiedziałam zbytnio co chodzi. ale teraz już mam rozwiązane drugi przykład
sama nawtet
5 gru 14:12
madzia: mam jeszcze jedno pytanie... w trzecim przykładzie wychodzi mi cyfra 4 i wtedy delta nie
wychodzi na 0
5 gru 14:17
mac: 3.
y = x2 + 2x + (2 − k)
Δ = 0
Δ = 4 − 4(2 − k) =
= 4 − 8 + 4k =
= −4 + 4k
−4 + 4k = 0
−4(1 + k) = 0
−4(k + 1) = 0
Jaki z tego wniosek?
5 gru 14:19
madzia: k=−1?
5 gru 14:20
madzia: już wiem gdzie popełniłam błąd w obliczeniach... ominęłam jedna cyfrę przy przepisywaniu na
kartke.
5 gru 14:21
mac: z czymś jeszcze problem?
5 gru 14:24
madzia: ale −1 być nie może przecież... bo nie wyjdzie 0
5 gru 14:24
mac: Masz do tego odpowiedzi?
5 gru 14:25
mac: Oj tam na znaku się machnąłem − mam do tego skłonności

powinno być −4(1 − k) więc k = 1
5 gru 14:27
madzia: nie właśnie. bo to powtórzenie było a babka z matmy na powtórzenia nie daje odpowiedzi u nas...
no bo patrz:
y=x2+2x+(2−(−1))
0=x2+2x+3
Δ=4−12=−8
brak rozwiązania
czy gdzieś się pomyliłam?
5 gru 14:28
madzia: faktycznie

no to teraz pasuje wszystko
5 gru 14:29