Punkty K= (−3;2) i L= (1, 18) należa do wykresu funkcji f(x)= x
kasia: Punkty K= (−3;2) i L= (1, 18) należa do wykresu funkcji f(x)= x do kwadratu +bx+c
a) wyznacz współczynnik b i c
b)znajdź punkty wspólne wykresu funkcji f i prostej y=40
c) podaj równanie prostej będacej osią symetrii wykresu funkcji f
5 gru 13:43
think: a)
f(−3) = .... = 2
f(1) = (1)2 + b*1 + c = 18
rozwiąż ten układ równań to wyliczysz b i c
b) jak już policzysz b i c to masz rozwiązać kiedy
x2 + bx + c = 40
x2 + bx + c − 40 = 0
Δ =
x1 = ...
x2 = ...
c) oś symetrii paraboli ma równanie x = p gdzie p to pierwsza współrzędna wierzchołka paraboli
5 gru 14:24