kombinatoryka
KASIA: mamy 9 różnokolorowch szuflad i 5 ponumerowanych kul, które losowo umieszczamy w szufladach.
Ile jest możliwych rozmieszczeń tych kul, jeśli wszystkie kule mają się znaleźć w dwóch
szufladach ?
5 gru 13:37
KASIA: ?
5 gru 14:55
św. Mikołaj:
Wybieramy 2 szuflady z 9 szuflad, w których umieścimy te kule
| | | |
C92= | = ................ = 36
|
| | |
roamieszczenie tych kul w tych dwu szufladach na 2
5 = 32 sposoby
musimy jeszcze odjąć takie sytuacje, gdy wszystkie kule znajdą się
w dokładnie jednej lub drugiej szufladzie ( czyli 2 takie możliwości_
z reguły mnożenia:
36*( 32−2)= 1080 takich rozmieszczeń
5 gru 15:29
KASIA: dziękuję
5 gru 20:58