Kaśka: Pomóżcie

W pewnej hurtowni znajduje się towar pochodzący z trzech fabryk: F1, F2, F3. Wiadomo, że
towaru z fabryki F2 jest 2 razy więcej niż w każdej z pozostałych. Fabryka F1 produkuje
1% towaru wybrakowanego, F2-2% i F3-0,5%. Oblicz prawdopodobieństwo, że towar kupiony w
tej hurtowni nie będzie wybrakowany.
15 sty 12:13
Basia:
n - produkcja F1
n - produkcja F3
2n produkcja F2
--------------------------------
razem 3n
braki F1 0,01n
braki F2 0,02*2n = 0,04n
braki F3 0,005n
------------------------------------
razem 0,055n
dobry 3n - 0,055n = 2,945n
P(dobry) = 2,945n / 3n = 2945/3000 = 589/600
15 sty 13:30
Bogdan:
Basiu, n+n+2n = 4n, a nie 3n
15 sty 13:58
Basia:
no to popraw !
15 sty 14:10
Bogdan:
Proszę bardzo.
4n-0,055n = 3,945n
P(dobry) = 3,945n/4n = 3945/4000 = 789/800
Pozdrawiam Cię Basiu
15 sty 14:14
Basia:
Dziękuję i też pozdrawiam
15 sty 14:34
√: ←⇒⇒Ω∞∞∞⇔⇔≈≈∑∑∑√
15 sty 14:36