Symbol Newtona
Ewelina : Rozwiąż równanie
rozpisałam to sobie i stoję, czy mógłby mi ktoś pomóc?
5 gru 12:47
magda: | (n+2)! | | n! | |
| =5 |
| |
| 4!(n+2−4)! | | 3!(n−3)! | |
| (n+2)! | | n! | |
| =5 |
| |
| 4!(n−2)! | | 3!(n−3)! | |
| (n−2)!(n−1)n(n+1)(n+2) | | (n−3)!(n−2)(n−1)n | |
| =5 |
| |
| 4!(n−2)! | | 3!(n−3)! | |
| (n−1)n(n+1)(n+2) | | (n−2)(n−1)n | |
| =5 |
| |
| 4! | | 3! | |
3!(n−1)n(n+1)(n+2)=4!5(n−2)(n−1)n /n(n−1)
3!(n+1)(n+2)=4!5(n−2)
6(n
2+2n+n+2)=120(n−2)
6n
2+12n+6n+12=120n−240
6n
2+18n−120n+12+240=0
6n
2−108n+252=0 /6
n
2−18n+42=0
Δ=324−168=156
nie wiem gdzie mam błąd bo
√Δ będzie pierwiastkiem
5 gru 16:59
Marcin W: dlaczego prawą stronę rozpisujesz jako silnie

? tam nie ma symbolu silnia
5 gru 17:07