prosze o pomoc
czarnulka1700: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym pole powierzchni całkowitej jest dwa razy większe od
sumy pól obu podstaw tego graniastosłupa. Oblicz cosinus kąta, jaki tworzy przekątna ściany
bocznej z krawędzią boczną tego graniastosłupa.
5 gru 12:17
jacek:

P
c=2P
p+P
b
Z treści zad wynika, że P
b=2P
p czyli P
c=4P
p
P
b=3ab
czyli
z tego równania wyznacz b w zależności od a
Później wyznacz c z tw Pitagorasa i podstaw do wzoru:
5 gru 13:39
jacek: | | b | |
Oczywiście cosα= |
| pomyliły mi się litery |
| | c | |
5 gru 14:03