Ciagi
Tomek.Noah: Oblicz wartość a=1002−992+982−972+...+22−1
5 gru 10:21
brat:
a2 − b2 = ...
5 gru 10:36
Tomek.Noah: to ni cnie da ale ok mam rozwiazanie juz doszedlem do neigo

inna droga
5 gru 10:40
Tomek.Noah: Godzio jak mozesz usun ten temat
5 gru 10:42
Amaz:
To pochwal się jaki masz sposób
5 gru 12:31
M4ciek: Wlasnie
5 gru 12:42
think: a = 100
2 − 1 − 99
2 + 2
2 + 98
2 − 3
2 −... = 101*99 − 101*97 + 101*95 − 101*93 itd
5 gru 12:58
think: a = 101*(99 − 97 + 95 − 93 + 91 − 89 + ... + 3 − 1) = 101*50*2 = 10100
5 gru 13:06
brat:
a właśnie
Tomek, że da.
(100
2−99
2) + (98
2−97
2) + (96
2−95
2) + ... + (6
2−5
2) + (4
2−1
2) + (2
2−1
2) = 5050
100
2 − 99
2 = (100 − 99)(100 + 99) = 1*199 = 199
98
2 − 97
2 = (98 − 97)(98 + 97) = 1*195 = 195
96
2 − 95
2 = (96 − 95)(96 + 95) = 1*191 = 191
.....
6
2 − 5
2 = (6 − 5)(6 + 5) = 1 * 11
4
2 − 3
2 = (4 − 3)(4 + 3) = 1 * 7 = 7
2
2 − 1
2 = (2 − 1)(2 + 1) = 1 * 3 = 3
Ciąg arytmetyczny: 3, 7, 11, ... , 191, 195, 199.
r = 4
199 = 3 + (n − 1)*4
196 = 4n − 4
200 = 4n
n = 50
| | 3 + 199 | |
S50 = |
| *50 = 5050 |
| | 2 | |
5 gru 17:05
think: ajj znowu zrobiłam błąd.
tych dwójek w nawiasie jest 25 nie 50 i stąd mam wynik dwukrotnie większy.
5 gru 17:31
Tomek.Noah: w sumie podobny jak brat tylko ze ja nie rozbijalem na wzor skroconego mnozenia

i prosilem o
usuniecie tematu
5 gru 18:49
think: owszem, prosiłeś... Ale szkoda by było, bo zadanie jest fajne

a poza tym Amaz i M4ciek byli
zainteresowani rozwiązaniem, więc to by było nieżyczliwe tak usunąć posta i nie zaspokoić ich
ciekawości
5 gru 19:53