matematykaszkolna.pl
Chemia Marysia: rysunekWiem, że tam powinien być katalizator ale już to pisanie na rysunku zaczęło trochę męczyć. Nad tym drugim coś takiego powinno być? (oczywiście tez katalizator) Rysunek powyżej.
5 gru 09:09
Marysia: Sorki, że przez przypadek nowy temat − ale to kontynuacja tego : https://matematykaszkolna.pl/forum/68132.html
5 gru 09:10
Mateusz: nie jak bierzesz do reakcji brmobenzen to w pozycji para(na górze) masz jeden Br drugi at bromu zostaje przyłączony do pozycji para(na dole) i powstaje jednoczesnie HBr
5 gru 09:21
Mateusz: rysunekCzerwoną linią masz oznaczony atom bromu w pozycji para ten na górze co został wczesniej przyłączony jak otrzymywalismy bromobenzen drugi at bromu tez w pozycji para masz na dole i został on tam przyłączony w reakkcji bromobenzenu z Br2
5 gru 09:24
Mateusz: jakby co to bde pozniej teraz sie troche spiesze
5 gru 09:24
Marysia: rysunekCoś takiego? (oczywiście przed tym powinno być tak jak narysowałam na pierwszym rysunku czyli ten rysunek + Br2 −>(kat.)
5 gru 09:26
Marysia: Musi tam być to HBr co narysowałam na rysunku czy nie? I to chyba koniec tego zadania, tak?
5 gru 09:44
Marysia: To jak potwierdzi ktoś?
5 gru 11:13
Marysia: To jak pomoże ktoś?
5 gru 14:32
Mateusz: tak ma byc HBr przeciez napisałem wyraznie emotka
5 gru 14:33
Marysia: Ok to to już wiem jak zrobić − tylko ma wątpliwości co do: (to w nawiasach to jest to co powinno być nad strzałkami) nitrobenzen + HNO3 −−−−−>(H2SO4) ? toluen + Br2 −−−−−−>(Fe) ? toluen + Br2 −−−−−−−>(światło)? i tutaj musze ułożyć równanie reakcji. Nie mam pomysłu na to mógłbyś namalować pierwsze a potem ja bym tylko rysowała na podstawie twojego kolejne dwa przykłady.
5 gru 14:37
Marysia: Pomożesz Mateusz?
5 gru 14:44
Mateusz: 1) nitrobenzen + HNO3 −−> m−nitrobenzen + H2O czy H2SO4 jest tu katalizatorem to ci nie powiem bo nie przypominam sobie musiałbym poszukac w literaturze 2) toluen+Br2 jak masz reakcje katalizowaną to powstanie mieszanina produktów orto i para otrzymasz p−bromotoluen i o−bromotoluen niestety co tu jest katalizatorem tez se nie przypomne ale to juz chyba w podreczniku znajdziesz albo w internecie ja chemie organiczną wieki temu miałem a niewiele z niej korzystam ale wystarczy jak nad strzałką zaznaczysz katalizator albo w skrócie kat. 3) toluen+ Br2 UV−−−−−−> bromofenylometan
5 gru 14:49
Mateusz: w drugiej reakcji katalizatorem jest AlCl3 to mi sie własnie przypomniało
5 gru 14:55
Mateusz: w 1) masz racje katalizatorem ma byc H2SO4
5 gru 14:57
Mateusz: Wyjasniam 1 reakcje jakbyś nie wiedziała skąd wziął się m−nitrobenzen. Nitrobenzen, mimo że trudniej niż benzen, ale ulega dalszemu nitrowaniu. Grupa nitrowa, w reakcji substytucji elektrofilowej jest podstawnikiem II rodzaju, czyli dezaktywuje pierścień i kieruje kolejny podstawnik w pozycje meta.
5 gru 14:58
Marysia: rysunekTak powinno być w pierwszym? Z drugim i trzecim nie mam problemu emotka. Jednak mam jeszcze jedno zadanie: Podać wzory następujących związków: 1,2,3 − trinitrobenzen 1,2,3 −trichlorobenzen 1,2,5 − trimetylobenzen
5 gru 14:59
Mateusz: 1) ok 1,2,3 trinitrobenzen co oznaczają te liczby oznaczają że w trzech miejscach w benzwenie są rozmieszczone at Br przedrostek tri mowi nam ze są ich 3 czyli wzór napiszesz zaczynając od pozycji para dalej idąc do pozycji orto i meta reszta analogicznie tylko inne podstawniki przypominam jak cos grupa metylowa ma wzór CH3
5 gru 15:04
Marysia: Mógłbyś narysować chociaż 1,2,3 − trinitrobenzen? Bo opis zbyt wiele mi nie pomógłemotka
5 gru 15:08
Mateusz: rysunekPrzypominam numeracje w cząsteczce benzenu
5 gru 15:10
Mateusz: Teraz juz chyba poradzisz sobieemotka
Marysia: No tak i co dalejemotka
Mateusz: sto wróć walnąłem sie w rysunku jescze raz
5 gru 15:11
Marysia: Rysunek akurat dobry emotka.
5 gru 15:12
Marysia: Nie licząc kreski od 1 do 2 emotka
5 gru 15:13
Mateusz: rysunekNo jak co dalej umiesczasz atomy bromu kolejno w pozycji 1 2 i 3 i to jest cała filozofia zapisania wzoru
5 gru 15:14
Mateusz: No własnie chodziło o te kreske(wiązanie)
5 gru 15:15
Marysia: rysunekTak?
5 gru 15:15
Mateusz: Dokładnie reszta tak samo
5 gru 15:16
Marysia: rysunekOk to teraz tylko pytanko: w 6 moim poście jaka reakcja: przyłączania czy postawiania? W ogóle kiedy jest podstawiania a przyłączania, może w tych postach co napisałam wszystkie przyłączania są?
5 gru 15:19
Mateusz: Reakcja podstawiania jest wtedy kiedy podstawiamy jakis atom lub grupe za jakis inny atom lub grupę np reakcja substytucji alkanów reakcja przyłączania to reakcja w której cos sie przyłącza do związku np reakcja etenu z H2 gdzie powstaje nam etan bo przyłączylismy dodatkow dwa at wodoru i otrzymalismy C2H6
5 gru 15:23
Marysia: Czyli tutaj wszędzie przyłączania?
5 gru 15:24
Mateusz: I tobie chodzi o to żeby okreslic które z tych reakcji: nitrobenzen + HNO3 −−−−−>(H2SO4) ? toluen + Br2 −−−−−−>(Fe) ? toluen + Br2 −−−−−−−>(światło)? są reakcjami podstawaiania a które są reakcjami przyłączania tak
5 gru 15:25
Marysia: Tak dokładnie emotka
5 gru 15:26
Mateusz: No to nie wszędzie będzie reakcja przyłączania zazwyczaj w reakcjach podstawiania powstaje jakis drugi produkt(moze ich powstac więcej) tutaj nitrowanie jest reakcją podstawiania polecam popatrzyc na mechanizm reakcji nitrowania tu:http://www.chemia.dami.pl/liceum/liceum14/organiczna6.htm a reszta to juz normalne przyłączanie
5 gru 15:28
Mateusz: Ja teraz wychodze bede pozniej jakbys miała cos jeszcze
5 gru 15:35