wartość bezwzględna
konrad509: Gdzie jest błąd

Powinno wyjść x=1.
⅔|−x+1|≥|−x+1|
Miejsca zerowe: 1
Rozwiązuję rówanie w przedziałach: (−
∞,1>, (1,+
∞)
dla x∈(−
∞,1>
−x+1≤0 więc |−x+1|=x−1
⅔*(x−1)≥x−1
⅔x−⅔≥x−1
⅔x−x≥−1+⅔
−⅓x≥−⅓
x≤1
x∈(−
∞,1>
Rozwiązaniem nierównośći w przedziale (−
∞,1> jest przedział (−
∞,1>.
dla x∈(1,+
∞)
−x+1≥0 więc |−x+1|=−x+1
⅔*(−x+1)≥−x+1
−⅔x+⅔≥−x+1
−⅔x+x≥1−⅔
⅓x≥⅓
x≥1
x∈<1,+
∞)
(1,+
∞)n<1,+
∞)=(1,+
∞)
Rozwiązaniem nierównośći w przedziale (1,+
∞) jest przedział (1,+
∞).
(−
∞,1>u(1,+
∞)
5 gru 01:35
Eta: zauważ,ze
| −x+1|= a
| 2 | | 2 | |
| a ≥ a to |
| a −a≥0 to −13a ≥0
|
| 3 | | 3 | |
otrzymasz prostą nierówność:
| −x+1| ≤0
dokończ.............
5 gru 01:41
Eta:
No dobrze......dokończę :
moduł jest zawsze dodatni lub równy zero
to nierówność |−x+1| ≤0 <=> −x+1 =0 =>
x= 1
5 gru 01:44
konrad509: Heh, no można i tak

Ale czemu moim sposobem jest źle?
5 gru 01:45
Eta:
Sorry, ale jak mawia
Bogdan
"do zabicia muchy wystarczy zwykła łapka i nie trzeba do tego celu wytaczać
armaty"
5 gru 01:48
konrad509: No dobra

Ale chcę wiedzieć gdzie popełniłem tam błąd
5 gru 01:52
Eta:
dla x€ ( −∞, 1)
| −x+1| = −x+1
dla x€ <1,∞)
|−x+1|= x −1
tu jest podstawowy błąd
5 gru 01:58
Eta:
poprawka chochlików
dla x€ (−∞, 1>
|−x+1|= −x+1
dla x€ (1,∞)
|−x+1|= x −1
5 gru 02:01
konrad509: Ano tak, przed x jest przecież minus i jak x<0 to jest plus....
5 gru 02:05
Eta:
Ot to
5 gru 02:05
Eta:
Rozwiąż tę nierówność sposobem jaki Ci podałam
"nie wytaczaj armaty", bo w zaspach śniegu nie dasz rady
5 gru 02:07
Eta:
Gustlik zaraz się włączy i powie:
" ja swoim uczniom mówię tak"
podstawiamy za −x+1=t
23| t | − | t| ≥0
zatem: −x+1= t =0 =>
x= 1
Pozdrawiam
Gustliczku
5 gru 02:13