pochodna
Lolek: | | 1 | |
czy pochodna z f(x)= ( |
| )* 2x wygląda tak ? |
| | 1+x2 | |
zagubiłem się już proszę o odpowiedź
5 gru 01:11
Eta:
| | −1 | | −2x | |
f'(x)= |
| *2x= |
| |
| | (1+x2)2 | | (1+x2)2 | |
5 gru 01:16
Lolek: przecież to liczy sie ze wzoru z działań na pochodnych z tej strony

ale ze mnie baran
dzięki Eta i dobrej nocy życzę ! ja jeszcze musze popracować
5 gru 01:17
Jack:
policzyłaś to Eto ze wzoru na pochodną iloczynu funkcji?
5 gru 01:19
Eta:
sorry źle spojrzałam
| | 1 | |
zobaczyłam funkcję f(x)= |
|
|
| | 1+x2 | |
h= 2x g= 1+x
2
dokończ teraz...
5 gru 01:20
Lolek: tutaj ze wzoru na pochodną iloczyny czy tez ilorazu ?
czy oba te wzory będą potrzebne ? bo na kartce sobie rozpisuję i coś mi tutaj nie gra ;>
5 gru 01:21
Eta:
Spokojnie, bez paniki
5 gru 01:22
Eta:
jak kto woli, ....... w/g mnie prościej z ilorazu
5 gru 01:23
Jack:
teraz jak Eta zrobiła jest ok. Można tez ze wzoru na pochodną iloczynu ale będziesz miał
złożenie funkcji a to może się okazać troszkę skomplikowane, wiec jak nie chcesz się plątać w
złożeniach to zrób tak, jak Eta.
5 gru 01:24
Jack:
wg mnie z iloczynu ale to kwestia gustu
5 gru 01:24
Jack:
ok, może faktycznie prościej z ilorazu, ale jako że nie lubię ułamków i innych "hybrydowych"
zapisów, robiłbym z pochodnej iloczynu.
5 gru 01:25
Eta:
5 gru 01:26
Lolek: Dziękuje za pomoc

badam przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji.. a mam problem z
pochodnymi jeszcze

Dzięki jeszcze raz
5 gru 01:27