:/
Krejzolka: Zapisz w jak najprostrzej postaci:
1.x−x−13+3(x−19)
2. 2(n−3)−4n+12
5 gru 00:37
Tomasz: Czy to żart? Przecież to nawet nie jest na najniższym poziomie trudności.
Na przykładzie drugiego:
| | 4n + 1 | | 4n − 12 | | 4n + 1 | |
2n − 6 − |
| = |
| − |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 4n − 12 − 4n − 1 | | 13 | |
= |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 gru 00:48
sia: 1. 3x3−x−13+3x−39=3x−x+13+3x−13=2x+13+
9x−13=11x3=323x
2. 2n−6− 4n2− 12=2n−6−2n− 12=−6− 12= −612
5 gru 00:58
Fanta: dziękuje
5 gru 01:00