romb:)
czekolada: w romb wpisano okrąg ktorego promien ma dlugosc 4cm. wiedzac,ze sinus kąta ostrego rombu jest
| | 4 | |
rowny |
| oblicz dlugosc boku i dlugosc przekatnych tego rombu. |
| | 5 | |
−.−
5 gru 00:19
czekolada: ?
5 gru 00:40
Eta:

h= 2r= 8
a=...........
P= a*h=.........
e,f −−−−−− długość przekątnych
e
2= a
2+a
2 −2a*a*cosα=...........
teraz wyznacz dł. f =....
5 gru 00:43
czekolada: a skad sie wzial ten "wzór" na e
2 ? tam jest wzor skroconego mnozenia..ale nie widze tego
w kazdym razie dziekuje
5 gru 00:48
Eta:
twierdzenie cosinusów
5 gru 00:50
czekolada: ah, no tak. ; ) nie lubie geometrii .. czesto sie juz gubię w tych twierdzeniach i
zależnościach chociaz niby je znam

dziekuje jeszcze raz.
5 gru 00:52
Eta:
5 gru 00:56
czekolada: tylko to 'e2' cos mi straszne wychodzi..
a=10
i wyszlo ze e2=9880 , jakas bzdura.
e*f=160
5 gru 00:57
czekolada: aaa, wyłapałam błąd : )
5 gru 00:58
Eta:
e= 4√5 f= 8√5
5 gru 01:00
czekolada: czyli e2=80 , tylko to tez brzydki wyniik
5 gru 01:00
Eta:
Jaki "brzydki" ?

P= e*f= 4
√5*8
√5 = 160 i ok
5 gru 01:01
czekolada: no tak tak : P ale zawsze jak wychodzi pierwiastek to jak dla mnie wynik jest brzydki ; ),
lepsze sa te calkowite..przynajmniej predzej widac,ze nie ma błędu. a czasami glupie
obliczenie, i bah
5 gru 01:06
Eta:
A ja, patrząc na Twój nick ............ zjadłabym
czekoladę 
Pora zatem do spania
Miłych snów , dobranoc
5 gru 01:12