przekształcanie wyrażeń
Kama: Potrzebuje, żeby ktos mi wyjaśnił jak został rozwiązany ten przykład:
( 12 a2 + 4)3 =( 12 a2)3 +3 *( 12 a2)2 *4+3* 12 a2*42+43= 18
a6+3a4 +24a2+64
5 gru 00:12
think: Kama należy skorzystać ze wzoru
(a + b)
3 = a
3 + 3a
2b + 3ab
2 + b
3
u Ciebie
b = 4
5 gru 00:18
think: możesz do tego wzoru dojść dłuższą drogą, poprzez wymnożenie nawiasów i uporządkowanie wyrazów
podobnych
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| a2 + 4)3 = ( |
| a2 + 4)2*( |
| a2 + 4) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| a2 + 4)*( |
| a2 + 4)*( |
| a2 + 4) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
5 gru 00:23
Kama: Dzięki wielkie za pomoc
5 gru 00:33
think: proszę bardzo
5 gru 00:35