środek odcinka AB
abcdef:

K(−2,1)
muszę obliczyć P
Ma ktoś może jakiś pomysł?
4 gru 23:53
think: jasne... a masz dane coś więcej poza współrzędnymi punktu K ? Bo to zdecydowanie zbyt skąpe
dane...
5 gru 00:08
abcdef:

Uzupełniłem rysunek !
Muszę obliczyć punkt P który jest środkiem AB
K(−2,1)
Punkty A,B i P należą do płaszczyzny Z
Z:{y≥|x| v y≤|x|}
5 gru 00:17
abcdef: Myślę że trzeba obliczyć prostą na której leżą punkty AB
potem policzyć prostą prostopadłą przechodzącą przez K
a potem układ równań.
Tylko że nie wiem jak policzyć tą prostą przechodzącą przez AB
5 gru 00:24
think: coś oszukujesz

Z:{y ≥ |x| ⋁ y ≤ −|x|} powinno być zgadza się?
5 gru 00:26
abcdef: Tak malutki błąd się wkradł
5 gru 00:29
think: to jest prosta y = −x
ponieważ y = |x| dla x∊(−∞,0> przyjmuje postać y = −x
w takim razie jeśli K = (−2, 1)
a punkt A ma taką samą współrzędną x−ową to A = (−2, 2)
punkt B ma taką samą współrzędną y−ową to B = (−1, 1)
zostaje policzyć środek odcinka.
5 gru 00:29
abcdef: Dziękuje bardzo
5 gru 00:33
think: proszę bardzo
5 gru 00:34