pomoc
ilak: okrąg o równaniu x
2 − 6x +y
2 − 2y +2 = 0 i prosta o równaniu x+3y+2=0 przecinaja sie w
punktach A,B. Wyznacz długosc cięciwy AB tego okregu.
x
2+y
2 − 2ax−2by +c=0
c=a
2 +b
2 −r
2
c=40 −r
2
jak to zrobic?
4 gru 23:52
Eta:

1/ sposób:
rozwiąż układ równań tej prostej z danym okręgiem
otrzymarz współrzędne punktów A i B
i wyznacz |AB|=.......
2/ sposób , jak na rysunku
| | −6 | | −2 | |
S( |
| , |
| ) = ( 3, 1) r2= 32 +12 −2= 8 to r= 2√2
|
| | −2 | | −2 | |
odległość
d punktu S(3,1) od cięciwy: x+3y+2=0
| | | 3*1 +1*3+2| | | 8 | |
d= |
| = |
|
|
| | √32+12 | | √10 | |
z trójkąta ACS z tw. Pitagorasa:
|AC|
2 = r
2 −d
2
|AC| =......
|AB|= 2*|AC|= ..............
5 gru 00:19
ilak: a mogłabys mi powiedziec ten 1 sposób?− z czego mam zrobic układ równan>
5 gru 00:25
Gustlik: Obliczam środek i promien okręgu:
x
2+y
2+Ax+By+C=0
x
2 − 6x +y
2 − 2y +2 = 0
x
2 + y
2− 6x − 2y +2 = 0
r=
√a2+b2−C=
√32+12−2=
√9+1−2=
√8=2
√2
Środek S=(3, 1), promień r=2
√2
Obliczam odległość środka okręgu od prostej zawierającej cięciwę x+3y+2=0:
| | |3+3*1+2| | | |8| | | 8√10 | | 4√10 | |
d= |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | √12+32 | | √10 | | 10 | | 5 | |
Oznaczam sobie przez x połowę cięciwy, wówczas promień r, odległość środka okręgu od cięciwy d
oraz połowa cięciwy x utworzą trójkat prostokątny, gdzie d i x będą przyprostokątnymi, a r
przeciwprostokątną.
Z twierdzenia Pitagorasa mamy:
r
2=d
2+x
2
| | 2√10 | | 4√10 | |
Cięciwa = 2x=2* |
| = |
|
|
| | 5 | | 5 | |
5 gru 00:33
Eta:
A co innego ja podałam
Gustliku 
No chyba,że z nudów chciałeś soie popisać
5 gru 02:29