matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz ciąg arytmetyczny mając dane
ewa:
Wyznacz ciąg arytmetyczny mając dane: a
3
= 6 i a
12
= − 32
4 gru 23:44
Eta:
a
k
−a
m
= (k−m)*r
38
a
12
−a
3
= 9r to 9r= −32−6 to r= −
9
130
a
1
= a
3
−2r => a
1
=
9
a
n
= a
1
+(n−1)*r=............
5 gru 00:01