matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ROZWIĄŻ RÓWNANIE:)
ewa:
Rozwiąż równanie
2x−3
x
2
−4x+4
=−1
4 gru 23:38
Godzio:
D = R − {2}
2x − 3
= −1
x
2
− 4x + 4
2x − 3 = −(x
2
− 4x + 4) 2x − 3 = − x
2
+ 4x − 4 x
2
− 2x + 1 = 0 (x − 1)
2
= 0 x = 1
4 gru 23:40