logistyk: funkcja odwrotna
f(x) = 4x2-8
f(x) = 6x
15 sty 00:52
logistyk: prosze pomóżcie to chyba nie są trudne przykłady a tylko funkcji odwrotnej nieumiem na
dzisiejszy egzamin bez niej niezalicze
15 sty 01:10
Basia:
y = 4x2 -8
y+8 = 4x2
x2 = (y+8) /4
x = √y+8 / 2 lub x = -√y+8 /2
zamieniamy zmienne i mamy:
f-1(x) = √x+8 / 2 lub f-1(x) = -√x+8 / 2
-----------------------------------------------------------------------
y=6x
log6y = log66x
log6y = x*log66
log6y = x*1
x= log6y
zamieniamy zmienne i mamy
f-1(x) = log6x
15 sty 10:57
Bogdan:
Dodać trzeba, że funkcja f(x) posiada w pewnym przedziale funkcję odwrotną, którą
oznaczamy f-1(x) wtedy, gdy w tym przedziale jest różnowartościowa, to znaczy, że
jeśli dla funkcji f(x) weźmiemy określony przedział liczbowy: x€(a, b) i jeśli w tym
przedziale nie znajdziemy dwóch lub więcej liczb, np.: x1 i x2 dla których wartości
funkcji f(x1) i f(x2) są równe sobie, to funkcja w tym przedziale jest
różnowartościowa.
Funkcja f(x)=4x2-8, dla której Df: x€R, nie jest różnowartościowa w swojej dziedzinie,
bo np. f(-1)=f(1). Nie posiada więc funkcji odwrotnej. Można jednak wybrać z dziedziny
funkcji taki przedział, aby funkcja w tym wybranym przedziale byla różnowartościowa, np.
wybieramy przedział x€[0, +∞). Dla tego przedziału tworzymy funkcję odwrotną f-1(x) do
funkcji f(x)=4x2-8 i postępujemy tak, jak Basia otrzymując f-1(x)=2√x+8 / 2 dla
x€[0, +∞)
Funkcja f(x)=ax, dla a€R+\{1} i x€R, np. f(x)=6x, jest funkcją wykładniczą i
różnowartościową dla x€R, posiada więc funkcję odwrotną i jest to funkcja logarytmiczna
f(x)=logax dla a€R+\{1} i x€R+
15 sty 11:42
Dany: log(y)=3+6log(x)
14 lip 21:59
Edek: y>0 i x>0
logy=3log10+6logx
logy=log103+logx6
logy=log1000x6
y=1000x6
i jeżeli chodzi o funkcję odwrotną wystarczy wyliczyć x
15 lip 08:59
By: Funkcja odwrotna do:
y=3x
28 lis 12:21