f.logarytmiczna
czekolada: mam narysowac wykres funkcji f(x)=1−log2(x+3)
zapisalam :
y=log2x−−−−>[−3,0] −−> log2(x+3) , ale nie wiem jak uzyskac ten poczatek ?
4 gru 23:15
czekolada: zeby miec minus przed funkcja to w 100 względem osi OX... ale co z tym 1 ?
4 gru 23:16
Eta:
narysuj y= log
3x i " odbij lustrzanie" względem osi OX
otrzymasz wykres y= −log
3x
i dalej translacja tego odbitego
4 gru 23:22
czekolada: a czemu log3x a nie log2x ?
4 gru 23:23
Grześ: Literówka Ety. Tam gdzie dał 3 przy podstawie ma być 2
4 gru 23:25
czekolada: ale co z tą '1' na samym poczatku

? to to jakby jej nie bylo
4 gru 23:25
Eta:
Sorry

faktycznie literówka
→
translacja o wektor u = [− 3, 1]
4 gru 23:29
Grześ: nie rozumiesz kroków przekształcenia

Rysujesz y=log
2x
Odbijasz ją względem osi OX i otrzymujesz y=−log
2x
Teraz przesuwasz o wektor [−3,1], czyli otrzymujesz:
y=−log
2(x+3)+1
Rozumiesz

Opisujemy sobie kroki doprowadzenia do podanej postaci
4 gru 23:30
czekolada: sama je napisalam u samej gory,wiec je rozumiem

ale ja mam otrzymac wykres funkcji
1−log
2(x+3)+1 .
4 gru 23:41
czekolada: ok, rozumiem,ze ta jedynke mozna przeniesc. teraz zauwazylam. o nic wiecej mi nie chodzilo

dzieki
4 gru 23:42
hmmm: powiedzcie mi, czy można odbić funkcję logarytmiczną względem osi OY?
7 kwi 19:46
b.: można, dostanie się wtedy wykres funkcji y=log(−x)
7 kwi 19:48
b.: (ściślej, można odbić wykres funkcji log względem osi OY i otrzymać w ten sposób wykres innej
funkcji; muszę to napisać dla własnego spokoju psychicznego

)
7 kwi 19:49
Gustlik: f(x)=1−log2(x+3)=−log2(x+3)+1
Narysuj y=log2x, zrób symetrię względem osi OX, otrzymasz y=−log2x, a następnie skorzystaj z
postaci "kanonicznej" y=loga(x−p)+q, przy czym współrzędne [p, q] wektora przesunięcia
działają identycznie jak przy przesuwaniu paraboli (postać kanoniczna funkcji kwadratowej),
dlatego tak samo je oznaczyłem.
U Ciebie p=−3, q=1, przesuń odbity wykres o wektor [−3, 1].
8 kwi 01:09