Hiperbola
Maniek: Znajdź równania prostych które są osiami symetrii hiperboli:
Zrobiłem i wyszło mi y = −x + 2, a w odpowiedziach dodatkowo jest jeszcze y = x + 2. Dlaczego ?
4 gru 23:01
Eta:

hiperbola ma dwie osie symetrii
sorry za koślawy rysunek
4 gru 23:18
Maniek: Dzięki bardzo mam dla ciebie ostatnie zadanie był bym wdzieczny za rozwiązanie
4 gru 23:24
Maniek: Kurcze tak przekształcam ten wzór a i tak mi nie wychodzi może ktoś rozwiązać to zadanie ? Albo
chociaż wypisać wierzchołki
4 gru 23:47
think: a co Ci nie wychodzi?
5 gru 00:11
Godzio:
Każda hiperbola ma 2 osie symetrii y = x i y = −x jeśli przesuwasz hiperbolę o jakiś wektor w
tym wypadku [0,2] to te proste także zostają przesunięte o ten wektor, więc otrzymujemy:
y = x + 2 i y = −x + 2
5 gru 00:11
think: w tym zadaniu wierzchołki paraboli leżą na prostej y = −x
liczysz te wierzchołki i jedna prosta symetrii przechodzi właśnie przez oba te wierzchołki
natomiast druga oś symetrii jest prostopadła do tej pierwszej i przechodzi przez punkt, który
stanowi środek odległości między jednym wierzchołkiem paraboli a drugim.
wzór na środek odcinka A = (x
a; y
a) B = (x
b; y
b)
| |AB| | | xa + xb | | ya + yb | |
| = ( |
| ; |
| ) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
5 gru 00:14